CARA2 MEMBUAT KEK :)
Kek Coklat Lembap (tanpa butter)
Bahan-bahan ( Saiz kek anggaran 20 cm )
- Bahan2 kek:
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung naik sendiri
- 2 cawan gula yang telah dikisar halus
- 1 cawan serbuk koko (pakai brand van houten lg sedap)
- 1/2 cawan serbuk milo
- 1 cawan susu cair (kalau xde pon xpe)
- 1/2 cawan susu pekat manis atau krimer
- 1 1/4 cawan minyak masak
- 1 cawan air panas mendidih
- 1 sudu teh soda bikarbonat (optional)
- 1 sudu teh serbuk baking powder
- 2 biji telur saiz sedang
- Bahan2 topping:
- 1/2 cawan serbuk koko van houten
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu besar minyak masak
- *Utk topping boleh guna kaedah double boiling atau terus masukkn bahan2nye ke dlm periuk.
Cara-cara
- Pukul telur dan gula hingga kembang
- Setelah kembang, masukkan pula tepung-tepung, serbuk koko, serbuk
milo, susu cair, susu pekat, minyak masak. Kacau hingga sebati
- Masukkan air panas mendidih dan kacau hingga sebati
- Masukkan ke dalam loyang yang disapu mentega terlebih dahulu
- Bakar dengan kepanasan 160 darjah selama 45 minit atau hingga
masak, oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu dengan kepanasan 160
darjah selama 10 minit.
- Untuk topping,campurkan je semua bahan2 topping tu dan kacau sampai sebati.Bila agak-agak dah pekat,curahkan kat kek
Tiada ulasan:
Catat Ulasan